“Het mooie aan preventief onderzoek is de mogelijkheid om schade aan het lichaam voor te zijn, door het geven van de juiste adviezen en goede voorlichting.”
"Movember 2020"
Movember: de maand van mannengezondheid
Ieder jaar is het weer zover: mannen laten massaal hun snor staan in het kader van ‘Movember’, bedacht door de Movember Foundation, maar waar vragen ze precies aandacht voor?
De hele maand november staat mannengezondheid centraal, waarbij er aandacht is voor de grootste gezondheidsproblemen voor mannen. Dat zijn prostaat- en teelbalkanker, maar ook mentale gezondheid.
Tegenwoordig zijn veel mensen bewuster bezig met hun gezondheid en het verbeteren van hun levensstijl. Uit eerder onderzoek* blijkt dat bijna 80 procent van de Nederlandse mannen hun gezondheid hoog inschat. Dat is natuurlijk goed, maar toch blijkt uit ditzelfde onderzoek dat ruim 70 van de mannen bij kwalen pas naar de huisarts gaat als de klachten verergeren.
Volgens Jack Willemen, cardioloog bij Prescan is het belangrijk om ten allen tijden je gezondheid goed in te gaten te houden: “We ervaren onze gezondheid vaak als iets vanzelfsprekends, en staan er daarom te weinig bij stil dat zij, op haar beurt, ook aandacht en zorg verdient. Het liefst op tijd, om problemen voor te zijn”.
Waarom is het zo belangrijk om, ook voor mannen, grip te houden op je gezondheid? Prescan geeft inzichten en tips om op een toegankelijke manier bewust met je gezondheid bezig te zijn.
Schaam je niet
Het komt regelmatig voor dat mensen, zo ook mannen, zich schamen voor zowel lichamelijke als mentale klachten. Bijna de helft van de mannen schaamt zich als het om prostaatproblemen gaat, maar volgens de Movember Foundation vinden mannen het ook moeilijk om over mentale problemen te praten.
Zwijgen over problemen of schaamte kan negatieve gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en uiteindelijk je klachten verergeren. Daarom is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Dit kan natuurlijk door te praten met vrienden of familie, maar ook door contact op te nemen met je huisarts.
Houd je gezondheid in de gaten
De symptomen van prostaat- en teelbalkanker zijn vaak moeilijk te herkennen, en geven met name in het beginstadium bijna geen klachten. Het is voor mannen, vooral na hun 30ste, belangrijk om alert te zijn bij de volgende symptomen:
Prostaatkanker | Teelbalkanker |
---|---|
Vaker of juist moeite met plassen | Knobbel of zwelling in teelbal(len) |
Bloed in urine | Balzak voelt zwaar |
Pijn of branderig gevoel tijdens plassen | Pijn in balzak of teelbal |
Pijn in de onderrug, heupen of bovenbenen | Pijn in de liesstreek of onderbuik |
Tegenwoordig werken veel ziekenhuizen met een nieuwe werkwijze voor het opsporen van prostaatkanker. In deze nieuwe behandeling wordt bij mannen, bij wie na een bloedtest prostaatkanker wordt vermoed, eerst een MRI-scan gemaakt. Hierdoor krijgen zij sneller de uitslag, meer duidelijkheid en daarnaast is het minder pijnlijk dan het oude onderzoek.
Laat je onderzoeken bij klachten
Heb je last van klachten, dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met je huisarts: zowel bij lichamelijke als mentale problemen. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de mannen bij kwalen pas naar de huisarts gaat als klachten verergeren.
Het is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk om te lang met klachten rond te blijven lopen. Omdat prostaat- en teelbalkanker langzaam groeiende vormen van kanker zijn, is het belangrijk dat je de symptomen zo vroeg mogelijk ontdekt. Hoe eerder je deze behandelt, hoe groter de kans op genezing. Dit geldt niet alleen voor prostaat- en teelbalkanker, maar ook voor andere ziekten die regelmatig bij mannen voorkomen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit cijfers van het Volksgezondheidenzorg, onderdeel van het RIVM, dat ook longkanker, COPD en hart- en vaatziekten belangrijke gezondheidsproblemen bij mannen zijn.
Radioloog Cristina Dowling benadrukt nogmaals hoe belangrijk dit is: “Hoewel iedereen steeds meer met gezondheid bezig is, merken we als artsen dat onze samenleving terughoudender is geworden om de huisarts te raadplegen. Het bezoek aan de huisarts wordt momenteel door velen uitgesteld omdat ze de zorg niet extra willen belasten. Mensen met klachten hebben het recht om gehoord te worden, ook in deze tijd. Ook indien in eerste instantie nader onderzoek in het ziekenhuis niet noodzakelijk wordt gevonden, adviseren wij hen om bij het aanhouden van klachten toch naar de huisarts te gaan”.
Preventief onderzoek geeft inzicht in je gezondheid
Het is natuurlijk fijn en belangrijk om, bij zowel lichamelijke als mentale problemen, op tijd de oorzaak van de klacht(en) te achterhalen. Maar uiteindelijk is het vaak beter om ziekten, indien mogelijk, te voorkomen in plaats van te genezen.
Door middel van preventief medische onderzoeken krijg je de kans om je lichamelijke gesteldheid ten alle tijden in kaart brengen, waardoor je meer inzicht krijgt in en grip krijgt op je gezondheid.
Bij Prescan kun je bijvoorbeeld snel en laagdrempelig, zonder verwijzing van de huisarts, terecht voor een preventieve health check.